Kek Lapis Nirwarna

Nak kongsi pulak resipi kek kegemaran mak saye. Kalau hari raya kek ni mesti ada dihidang. Bahan kek ni senang nak cari dan mudah je nak buat cuma nak melapis-lapis tu je memakan masa. Selamat mencuba.
 Bahan-bahan :

10 biji telur ( diasingkan putih daripada kuning )
2 gelas gula halus
400 gram mentega
2 1/2 gelas tepung gandum
1 tin susu pekat manis ( saiz biasa )
1 botol kecil coklat urai ( rice )
1 botol kecil mentega kacang
1 tin kecil seri kaya
1 cawan Horlicks
Pewarna hijau, merah, coklat dan kuning

Cara Membuat :

1.  Pukul putih telur dengan 1 gelas gula hingga agak keras. Ketepikan.
2.  Pukul mentega dengan baki gula hingga ringan dan kembang. Sambil mesin terus berputar, masukkan kuning telur satu per satu. Pukul hingga kembang.
3.  Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kacau rata.
4.  Masukkan susu dan kacau rata.
5.  Satukan dengan adunan putih telur. Gaul sebati. Bahagikan kepada 4 bahagian.

     (a) 1 bahagian warnakan hijau dan masukkan mentega kacang.
     (b) 1 bahagian warnakan merah dan masukkan seri kaya.
     (c) 1 bahagian warnakan coklat dan masukkan coklat urai.
     (d) 1 bahagian warnakan kuning dan masukkan Horlicks.

6.  Sediakan acuan 8 1/2" x 8 1/2" x 4 ( ape2 saiz pun tak pe asalkan cukup untuk adunan ).Tuangkan selapis nipis adunan warna coklat ke dalam acuan dan ratakan. Bakar dengan api gril di dalam ketuhar bersuhu 250'C selama 3 minit. Adunan juga boleh di kukus selama 3 minit.
7.  Tuang pula selapis nipis adunan kuning dan ulangi proses sebagaimana dalam langkah 6.
8.  Ulangi dengan melapis warna hijau dan merah sebagaimana proses dalam langkah 6 dan 7, sehingga semua adunan habis.
9.  Akhir sekali bakar di dalam ketuhar bersuhu 180'C, selama 5 minit.
10. Keluarkan dan biarkan kek sejuk di dalam acuan.

Comments

Popular Posts